Buzzer Nedir ?
Buzzer verilen voltaja göre farklı ses sinyalleri sağlayan bir cihazdır. Maliyetleri az , üretimi basit , ve çok hafif yapıda olmalarından dolayı kullanım alanı çok geniştir . – hırsız alarmları , araçlarda uyarı veren çoğu sistem ,bazı zil sesleri – Kısaca uyarı almak,korunmak, ayrım yapmak amaçlı her yerde kullanabiliriz. Devreli ve Devresiz olmak üzere 2 farklı tipi vardır. Biz projemizde devreli kullandık. Buzzer geniş alanlara sesi yayabilme amacı ile tasarlanmıştır . Siz isterseniz daha özel işlerinizde kullanabilirsiniz.
Buzzer nasıl çalışır?
Buzzer çeşitli inputlar(sinyaller) alır ve buna cevaben ses yayar.Ses üretmek için çeşitli araçlar kullanılabilir; elektromekanik , elektronik , mekanik.
Çalışma mantığı:
İlk önce buzzer direnç ve transistör kullanarak input pinine gelen dc voltu salınım sinyaline çevirir. İnduktör bobini kullanarak sinyal büyütülür. Piezo seramik diske yüksek gerilim uygulandığında radyal yönde mekanik olarak genişleme ve daralmaya sebep olur. Bu da içerideki metal plakanın ters yönde bükülmesine sebep olur. Metal plakanın sürekli olarak zıt yönde bükülmesi ve büzülmesi sonucu buzzer havada ses dalgaları üretir.piezo buzzer
Buzzer enerjiyi bir yolla alır ve onu akustik enerjisine çevirir.Bazı buzzer lar kendi devrelerine sahiptir ve onlar gücü direkt olarak cihazın güç kaynağından alır.Diğer yandan bazı buzzerler ise pilli olabilir olası şebeke kesintisinde çalışmaya devam etmesi için.Bazı buzzerlar ise tehlikeli seviyede gerilime sahip güç kaynaklarının üzerinde bulunur ve şebeke yerine teklikeli gerilim hattından beslenerek çalışır.
Niçin Buzzer Kullanılır ?
- Zamanı geldiğinde haber vermesi ; çalar saat vs.
- Bilgisayar sistemlerinde hata sesi almak için ; misal diyorki işlemci yok ısındı :))
- Elektronik cihazlarda son kullanıcıyı tatmin etmek – kimi zaman ledlerle de yapılır.Butona bastığında reaksiyon alma isteği ile alakalı .-
- Bizi uyarması ; Emliyet kemeri takılmadığında , Hırsız alarmı olarak vs.
Kaç Çeşit Buzzer Mevcut ?
1- Manyetik Buzzer
Manyetik buzzer sesi bobin yardımı ile yayar. Elektrik akısı bobini aktif hali getirir ve ses oluşur.
2- Elektromekanik Buzzer
Elektromekanik buzzerın kendi içindeki tasarımı bir çok parçayı birleştirir.Bu çeşidi diğerlerinden ayıran yönü , akım alete doğru giderken temas noktası aktif olur. Eski tip ev zilleri elektromekaniktir fakat günümüzde pek kullanımı kalmamıştır.
3- Mechanik Buzzer
Mekanik buzzerlarda elektrik alımı yerine sıkıca sarılmış yaylar kullanılır ki ; bu sayede mekanik enerji sese çevirilmiş olur.
4- Piezo Buzzer
Düşük maliyeti ve yüksek performansı sebebi ile çok popülerdir.Elektrik akımına göre farklı tepkiler verebilen bir çeşit buzzerdir.Bu sayede aynı buzzerdan farklı zamanlarda farklı tonlarda sesler alınabilir. Park sensörü projesinde kullandığımız buzzer piezo buzzerdır.
Başarılar. Faydalandım, teşekkürler.
Teşekkürler çok detaylı olmuş.
Güzel sade anlatım için teşekkürler 🙂
Faydalı ve yararlı oldu teşekkür….